Pazin


img_0292

Za kraj obilaska i upoznavanja pojedinih dijelova Istre, vodim vas u Pazin. Bila sam oduševljena idejom o posjeti ovom gradu, gradu u samom srcu poluotoka Istre. Očekivala sam previše.

Ulaz u ovaj grad mi se učinio više kao izlaz iz Istre, kao da više nisam na tom turističkom poluotoku. Čini mi se da je sav turizam zaobišao ovaj grad i njegovu okolicu. Zapravo, osjećala sam se kao u jednom od slavonskih mjesta gdje je ekonomija odavno izdahnula. Na ulicama Pazina nema tabli s natpisom ‘zimmer frei’, nema obilja apartmana, luksuznih hotela, niti mrvica gastronomske ponude.

No, grad je smješten na zanimljivom položaju, brdovitom i punom mogućnosti. Jedna od prirodnih darova koje su uspjeli iskoristiti je Pazinska jama koja je jedinstvena hidrogeološka pojava te je zaštićena i proglašena važnim krajolikom. Šetnja jamom je odličan bijeg od svakodnevice. Pješačka staza dužine 1300 m omogućuje razgledavanje kanjona i prava je avantura koja se odvija bez vodiča pa se uz stazu nalaze višejezični panoi iz kojih ćete saznati podatke o fenomenu krša, hidrografiji, biljnom svijetu ponora, legendama i istraživanjima. Put završava na vidikovcu odakle se pruža nezaboravna panorama. 

img_0291
Pogled s vidikovca

Naravno da postoji i legenda o nastanku jame, a kako su meni baš zanimljive te legende i ovu sam odlučila podijeliti s vama. Davno, kada su u Istri s ljudima živjeli i divovi, na sjeveru su se Istre prostirala ogromna jezera i močvare.  Južno nije bilo ni potoka ni vrela pa ljudi zamoliše diva Bana Dragonju da im pomogne natopiti zemlju. Dragonja upregne ogromne volove u plug i zaore od jezera prema moru. Kad je prvom brazdom doveo vodu do mora, nastala je rijeka koju je div nazvao po sebi, Dragonja. Sutradan je izorao drugu brazdu, stvorivši tako novu rijeku kojoj je dao ime po ženi Mirni. Kad je orući treću brazdu došao pod zidine Pazinskog kaštela, s prozora ga stane zadirkivati žena Pazinskog kapetana. Ruga mu se ona da plitko ore i da mu je brazda kriva. Ban Dragonja se jako uvrijedi i volove potjera natrag. Nedovršenom brazdom pokulja voda i stade plaviti pazinsku kotlinu. Pazinci stadu zapomagati, plakati i moliti Dragonju da ih spasi pogibelji. Smiluje im se Ban Dragonja i udre nogom o zemlju, taman ispod litice na kojoj se uzdizao kaštel. Uz strašnu huku zemlja stade propadati, otvori se od udarca ogromna jama i proguta svu onu vodu. Tako je umjesto treće rijeke nastala vijugava rječica Pazinčica čija se voda i dan danas netragom gubi u vrletnoj Pazinskoj jami.

Ukoliko ste hrabriji od mene, možete iskoristiti još jedno nezaboravno iskustvo, a to je Zip line koji se nalazi iznad Pazinske jame i pruža ‘divan’ pogled na ponor Pazinske jame.

Foto priča

 img_0277img_0279img_0208img_0293img_0257img_0209img_0262img_0259img_0270img_0264img_0271img_0273
img_0263

  

Priroda je zaista prekrasna u ponoru Pazinske jame, a ja sam gotovo cijeli posjet ovom gradu provela baš tu, što mi nije bilo ni na kraj pameti kad sam krenula u ovu pustolovinu, a bila je upravo to, vjerujte mi.. 

2 misli o “Pazin

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s