Rovinj


“Možda bi se moglo reći da svak’ voli putovanje, ili bar misao o njemu, kao svoj drugi, ljepši, život.”     ― Ivo Andrić

 

 

img_2551

img_2552

img_2555

Započela bi tamo gdje završava umjetnikov put. Gdje grad iz davnina ponosno stoji u modernom vremenu. U Rovinju.

Hodala sam njegovim ulicama polako, nikad u žurbi jer u žurbi čar se gubi, previše je detalja za vidjeti, za uživati. Preskočiti ih, znači griješiti. Grad je to umjetnika, stvaralaca i domišljatih. Na svakom koraku umjetnine i ručni radovi vas mame, tjeraju da se divite, prkose da ostanete još koji dan, još koji sat.

img_2039

Počela sam s Carerom. Njezina putanja daje naslutiti da ulazite u nešto drugačije. Ulica je to puna boja i života, uvijek puna ljudi i doživljaja. Na kraju Carere odlučujete se lijevo za rivu ili desno za stari grad. Preporučujem desno. 

 

 

Stari grad Rovinja je jedno malo čudo ovog svijeta i vjerujte mi, preblaga sam na riječima. Pun je malih uličica i prolaza, poput labirinta u kojem se želite izgubiti.

Šetnja starim gradom vodi svugdje, prema moru, u male prolaze, kafiće, restorane, suvenirnice, pa čak i u nečije dvorište, a da to i ne shvatite jer njihovo uređenje podsjeća na galeriju koju ste već negdje vidjeli, i gdje god prođete ostat ćete zapanjeni prizorom. Restorani su lijepo stopljeni s okolinom, a suvenirnice i umjetnički ateljei ne zaostaju. Ako ste ponijeli fotoaparat vratit ćete se s praznom baterijom i prije no što obiđete cijeli stari grad. Svi putevi vode u sredinu, u centar staroga grada. Uspon nije strm ali nije ni blag.

 

 

 

 

 

Jedna ulica se ističe malo više od svih i vodi ravno do vrha. Grisia. Ulica je to negdje vrlo uska, a negdje široka, skliskog tla izlizanog kamena milijunima turista. Mali savjet, izbjegavajte ići gore u kišnim danima. Na kraju Grisie i na vrhu staroga grada nalazi se zaštitnica Rovinja, sv. Eufemija koja s vrha tornja budno nadgleda Rovinj. Njezina statua ima opciju rotiranja pa ako je okrenuta prema moru kažu starosjedioci padat će kiša i obrnuto. 

 

 

 

Tijekom svog dvadeset dnevnog boravka u ovom gradu samo sam se dva puta izgubila u njegovim divnim uličicama i nisam se htjela naći. Rovinj je grad koji u tebi budi romantiku, čak i ako nisi romantična duša. Rovinj je grad s najljepšim prizorima zalaska sunca. Rovinj ima posebnu čar, spoj starog i novog koji savršeno diše zajedno. Rovinj je grad koji vas kupi šarmom, uzme vam srce. Rovinj je grad kojem se rado vraćamo..

 

Nadomak Rovinja nalaze se mnogi otoci, a najistaknutiji su otok Katarina i Crveni otok. Oba su prelijepa, Crveni otok je duplo veći i puno popularniji. Negdje na obali Crvenog otoka između kamenčića u dubini čistog mora, moja omiljena nožna narukvica čuva uspomene na ovo putovanje..

img_1940

 

img_1941

img_2553

 

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s