Novigrad


“Kad se prekine očekivani tijek naše svakodnevnice,
uviđamo da smo poput brodolomaca
koji pokušavaju održati ravnotežu na dasci usred otvorenog mora,
zaboravivši otkuda su došli i ne znajući kamo plutaju.”

                           –  Albert Einstein

img_2118

Ne odvija se sve u životu onako kako mi to želimo. Prvo bijaše radost, pa razočaranje, pa tuga..

Potražila sam novi početak, novo mjesto, vrelo inspiracije. I tako sam igrom slučaja nabasala na grad simboličnog, pomalo sudbonosnog imena. Novigrad.

img_2219

Smjestila sam svoje stvari u divan prostrani stan, koji će mi ostati u posebnom sjećanju, te počela istraživati. Lutala sam novim ulicama, uživala sam u novim prizorima, fascinantnom čistoćom grada, predivno uređenim parkovima, no veselje je potrajalo čitavih dvadeset minuta. To je to, pomislih? Obišla sam cijeli grad?! Priznajem, bila sam razočarana.

Sljedećih dana tražila sam, i tražila, ponovno i iznova istim ulicama, istim malim prolazima, i onda sam uvidjela što sam tražila. Nije bila jedinka, baš naprotiv, bilo je sve, sve što sam vidjela i čula, pomirisala, opipala u Novigradu, sada mi je bilo jasno. Našla sam ga. Svoj mir.

Novigrad je maleni ribarski gradić na zapadnoj obali Istre smješten između Umaga i Poreča. Djelom je okružen starim gradskim zidinama koje su najcjelovitiji arhitektonski spomenik Novigrada. Šetnja uz more između zidina stvara neopisivu ugodu i savršen bijeg od svakodnevnog života. 

Novigrad ljeti diše punim plućima, kulturna ponuda može se uspoređivati s višestruko većim gradovima, gastronomska ponuda, Istarska vina u koja sam se doslovno zaljubila, svakodnevni koncerti i svirke, vatrometi, male i velike uvale s prekrasnim i uvijek drugačijim plažama…

Do kraja ljeta živjela sam mirno u Novigradu bez gužvi, to je grad praktički bez semafora i prometa. Bilo je turista ali nikada previše, bilo je gužve ali nikada one nepodnošljive. Grad je to malih zanimljivosti, uredan i čist. Toplo preporučujem da mu pružite priliku.

Život je paradoks i tako je previše mira u meni probudilo nemir pa je Novigrad postao moj epicentar putovanja, polazna točka otkrivanja Istre.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s